5 slimme tips voor het inrichten van een klein appartement

admin


5 slimme tips voor het inrichten van een klein appartement

Als er iets is dat we de laatste jaren steeds vaker zien, is dat kleiner wonen niet alleen meer een noodzaak is, maar ook een trend is. We kiezen er in Nederland en Belgi bewust voor om kleiner te wonen om zo minder spullen nodig te hebben en meer te kunnen genieten van het buitenleven. Maar: het inrichten van een compacte woonplek zoals een appartement brengt uitdagingen met zich mee.

De vraag is namelijk hoe je een kleinere ruimte zo inricht dat je nog wel optimaal gebruik kunt maken van een fijne en comfortabele ruimte. Simpel: met een beetje creativiteit, veel geduld en een slimme planning. Een grote eettafel? Dat heb je niet nodig. Ga liever kleine bartafels kopen die alsnog modieus zijn. In dit artikel vertellen we je meer over het slim inrichten van een klein appartement.

1. Ga in een kleine ruimte altijd voor slimme opbergoplossingen

Een klein appartement hoeft niet klein aan te vullen wanneer je ervoor kiest om het geheel slim in te richten. Ga vooral niet voor een vol appartement, maar kies voor volop ruimte met genoeg slimme opbergoplossingen. Kies bijvoorbeeld voor meubels die multifunctioneel zijn, zoals een slaapbank met opbergruimte. Zon bank tover je binnen no time om van een comfortabele bank naar een lekker bed.

Ook andere meubels zijn multifunctioneel verkrijgbaar. Steeds vaker kiezen we voor kleinere tafels, zoals bartafels of een uitschuifbare tafel. Deze zijn redelijk klein en de laatste variant kun je uitschuiven wanneer je meer ruimte nodig hebt. Ook handig: ga voor zwevende planken aan de muur voor extra opbergruimte zodat je geen vloeroppervlak in hoeft te nemen.

2. Hanteer een licht kleurenpalet voor optisch meer ruimte

In een kleine ruimte wil je natuurlijk optisch gezien voor meer ruimte gaan om het geheel wat groter te laten lijken. Dat doe je onder andere door donkere kleuren en zware materialen achterwege te laten. Ga liever voor een licht en lucht kleurenpalet in een klein appartement. Probeer hierbij om zo veel mogelijk te profiteren van natuurlijk daglicht. Daar lijkt je appartement groter door en je profiteert nog van een ander voordeel: natuurlijk daglicht is goed voor je algehele gezondheid.

Er zijn verschillende tinten waar je mee kunt werken. Denk aan kleuren zoals wit, crme en zachte neutralen. Pastelkleuren zijn ook zeker een optie, zolang het geheel maar rustig is en ruimtelijk lijkt. Het grote voordeel van dit soort lichte kleuren is dat ze natuurlijk licht weerkaatsen, waardoor de ruimte groter lijkt en vooral luchtiger aanvoelt. Je kunt wel wat andere kleuren toevoegen als accentkleuren.

3. Gebruik meubels om zones mee te maken in je appartement

De meeste appartementen beschikken niet over veel kamers. Wanneer je de ruimtes in je appartement slim indeelt, kan het wel zo lijken alsof je over meerdere kamers beschikt. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis of is er een speelgoedhoek die je netjes af wil sluiten? Maak dan gebruik van zogeheten functionele functies door het slim indelen van de ruimte. Je kunt allerlei meubels en accessoires gebruiken om dit soort zones mee te maken.

Denk aan tapijten en vloerkleden, maar ook aan kasten, room dividers en kamerschermen om een ruimte op te delen. Ook met bepaalde kasten kun je een mooie afscheiding maken. Dit soort meubels kopen kan gewoon online. Onze tip? Ga voor meubels van lichte en natuurlijke materialen om hetzelfde effect te krijgen als bij de keuze voor de woonkleuren.

4. Maak gebruik van verticale ruimte voor accessoires

Om je appartement groots te laten lijken, is het natuurlijk een must om alles een beetje netjes te houden en om niet te veel spullen neer te zetten. Dat betekent gelukkig niet dat je je huisje niet op kan fleuren met mooie decoratie en andere meubels. Hierboven gaven we al een tip om te werken met zwevende planken. Die kun je gebruiken voor het opbergen van spullen, maar ook om decoraties op uit te stallen.

Het is sowieso aan te raden om goed gebruik te maken van die zogeheten verticale ruimte. In andere woorden: werk de hoogte in met wanddecoratie en opbergruimte. Door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vloeroppervlak wordt ingenomen, lijkt een ruimte al groter. En dat terwijl je de boel wel gezelliger maakt door de wanden goed te gebruiken. Ook hierbij geldt: ga niet voor t veel, zodat het niet te vol lijkt.

5. Hang spiegels op voor een optische vergroting van ruimte

Tot slot is er nog een slimme tip om je appartement groter mee te doen laten lijken: kijk naar strategische plekken in je huis om een spiegel op te hangen. Door spiegels op de juiste plekken op te hangen kun je de illusie van een grotere ruimte creren. Hang je bijvoorbeeld een spiegel tegenover een raam, dan maak je de ruimte direct helderder en lichter. Ook lijkt het alsof de ruimte groter is, omdat je door de spiegel verder denkt te kijken.

Een spiegel voegt hierbij als het ware diepte toe aan je ruimte. Een andere handige truc is om een spiegel te gebruiken op plekken waar lampen hangen of staan. Ook daarmee zorg je voor meer licht en zo meer ruimte. Kortom: er zijn verschillende manieren om je kleine appartement zo in te richten dat het groter lijkt. De juiste multifunctionele meubels kopen, lichte kleuren kiezen en spiegels ophangen zorgen ervoor dat je alsnog genoeg ruimte hebt thuis.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment