Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Een verloskundige is naar de rechtbank van Amsterdam gestapt omdat haar auto is weggesleept terwijl ze bij een vrouw was die op het punt stond te bevallen. Daardoor kon ze niet met haar auto naar het ziekenhuis rijden voor de bevalling.
De plek waar de verloskundige moest zijn, is een relatief smalle straat in Amsterdam. Er loopt een trambaan, en in de spits is er veel fiets- en autoverkeer. Om die reden geldt er een verbod om stil te staan in de spitstijden, van 7.30 uur tot 9.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. En dat stond ook op een bord aangegeven.
’s Nachts rond 4.00 uur was de verloskundige al op het adres geweest, en was ze tot de conclusie gekomen dat het op dat moment nog te vroeg was om naar het ziekenhuis te gaan voor de bevalling. Ze sprak met de vrouw af om een paar uur later terug te komen.
Toen ze terugkwam zocht ze tevergeefs naar een parkeerplek. Ze voelde zich volgens de rechtbankstukken genoodzaakt om te parkeren op de plek waar het eigenlijk niet mocht vanwege het stopverbod. Het was vijf minuutjes lopen naar haar cliënte. Ze heeft zich naar eigen zeggen gehaast, omdat ze op dat moment nog niet kon weten of de bevalling snel zou verlopen.
De bevalling bleek vlot te gaan, en de vrouw en haar partner vertrokken in hun eigen auto naar het Bevalcentrum. De verloskundige liep richting haar auto om het stel te volgen, maar die bleek te zijn weggesleept.
‘Verloskundige Spoed’
De handhaver heeft dat rond 7.41 uur gedaan, en was daar volgens de rechter ook toe bevoegd om dat te doen vanwege gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan op de weg. De verloskundige had op haar dashboard een kaart liggen met daarop de tekst ‘Verloskundige Spoed’. De handhaver vond dat geen reden om af te zien van het wegslepen van haar auto.
Volgens de handhaver kan iedereen aan zo’n spoedkaart komen en kan zo’n kaart niet worden gelijkgesteld aan een ontheffing. Zo’n ontheffing wordt aan verloskundigen verstrekt, maar om onduidelijke redenen had de vrouw deze ontheffing niet aangevraagd. Volgens de rechter is de auto dan ook terecht weggesleept.
De kosten voor het wegslepen zouden dan ook op het conto van de verloskundige moeten komen: 373 euro. Die kosten worden normaliter kwijtgescholden als achteraf blijkt dat er sprake was van een medische noodsituatie. Die noodsituatie was er in dit geval niet, maar dat kon de verloskundige nog niet weten op het moment dat ze haar auto parkeerde. Volgens haar was er sprake van ‘een medische overmachtssituatie’.
Door het wegslepen van haar auto was de verloskundige niet in staat om naar de vrouw in het ziekenhuis te gaan. Een collega heeft haar dienst overgenomen.
Ontheffing
De rechter is van oordeel dat het beter was geweest als de verloskundige een ontheffing had aangevraagd. Maar deze omstandigheden doen verder niets af aan het feit dat ze – op weg naar een bevalling – niet in de gelegenheid is om lang naar een geschikte parkeerplek te zoeken.
“Uit de geschetste gang van zaken blijkt dat eiseres haar auto ook niet meer voor het ingaan van het stopverbod op een andere parkeerplek heeft kunnen zetten. Het lopen naar en van het huis van haar cliënte, het doen van verloskundig onderzoek en vervolgens het aanmelden van haar cliënte bij het Bevalcentrum dulden geen uitstel.”
De verloskundige kan dan ook naar het oordeel van de rechtbank niets worden verweten. En daarom ‘is het onevenredig’ om de kosten voor haar rekening te laten. Dus de handhaver moet de 373 euro aan de verloskundige terugbetalen, én ook het door de vrouw betaalde griffierecht van 184 euro.