AZ Delta in Roeselare wil het meest duurzame ziekenhuis in de regio worden

admin


AZ Delta in Roeselare wil het meest duurzame ziekenhuis in de regio worden

AZ Delta in Roeselare, het VEB en Earth slaan de handen in elkaar voor de installatie van 756 zonnepanelen op het dak van de moderne campus in Roeselare-Rumbeke, pal langs de E403. Met een autoconsumptie van maar liefst 100% maken ze die duurzame ambities waar.

Kiezen voor zonnepanelen is kiezen om de controle te houden over het eigen energieverbruik. Dat is een duidelijke doelstelling voor AZ Delta in Roeselare. Zo kunnen ze hun energiekosten – die standaard erg hoog zijn voor een ziekenhuis, voor een groot deel terugdringen. De energiecrisis maakte duidelijk dat je best uitgaat van eigen kracht, in dit geval is dus investeren in zonnepanelen op je eigen daken om zo deels zelfvoorzienend te zijn.

“We zaten nog met een groot onbenut potentieel op ons dak, dus de keuze om daar zonnepanelen te plaatsen was snel gemaakt. Vandaag installeren we dus onze eigen energiefabriek, en kiezen we resoluut voor duurzaamheid. Onze ambitie is zeer duidelijk, wij willen één van de meest duurzame ziekenhuizen worden in de regio. Vandaag hebben we een grote stap in de goede richting gezet”, klinkt het trots bij Jürgen Debrabandere, Projectingenieur bij AZ Delta.

Daar eindigt het echter niet, AZ Delta is vastbesloten om in de toekomst verder te investeren in zonnepanelen op hun andere campussen.

Earth start vandaag met de installatie van de zonnepanelen, na een uitgebreid vooronderzoek. “Ziekenhuizen zijn grote energieverslinders, en met de hoge energieprijzen vandaag is dat uiteraard een grote kostenpost.”, legt Luc Demeyere, CEO van Earth, uit. “Door zonnepanelen te voorzien, bespaar je op je energie-uitgaves, waardoor er budget vrij komt voor een betere zorg. Vandaag worden er worden maar liefst 756 zonnepanelen van 540Wp geïnstalleerd. We verwachten een autoconsumptie van 100%, zo wordt alle opgewekte energie benut, wat uiteraard een zeer gunstige situatie is. Ziekenhuisdaken bieden vanzelf een zeer groot oppervlak voor zonnepanelen. Zie het als volgt, met zonnepanelen verzeker je jezelf van een stabiele lage energieprijs voor een periode van 25 jaar. Zelfs met het wegvallen van de federale steunmaatregelen blijven zonnepanelen een bijzonder interessante investering. Zowel voor particulieren, bedrijven, overheden en zorginstellingen”, besluit Luc Demeyere.

Dit project was niet mogelijk zonder de steun van het VEB, waarvan Earth bevoorrechte partner is. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is een extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid dat de publieke sector actief begeleid om duurzaam en efficiënt met energie om te springen. “Wij als VEB ondersteunen duurzame projecten voor de publieke sector. Eén van de grote troeven is dat wij de publieke sector actief begeleiden in de energietransitie, op weg naar een koolstof neutrale toekomst. Organisaties die met het VEB samenwerken hoeven zelf geen uitgebreid lastenboek meer op te stellen. Dat hebben wij al gedaan. Ook de strenge selectie van onze partners, zoals Earth vandaag, is reeds gebeurd. Zo kunnen dergelijke projecten als bij AZ Delta zeer snel opgestart worden. We werken al een aantal jaar zeer goed samen met Earth, die voor ons al talloze projecten tot een goed eind gebracht hebben. We zijn dus zeer trots om vandaag ook het project bij AZ Delta op te starten”, legt Tim Mordyck, Projectleider PV uit.

Enkele cijfers

Bij AZ Delta doen ze uiteindelijk de volgende investeringen in de toekomst via de installatie van de zonnepanelen. We delen graag enkele interessante cijfers over dit mooie project:

  • 756 zonnepanelen van elks 540Wp
  • 100% zelfconsumptie
  • 4% van het totale verbruik wordt opgewekt met groene energie
  • Jaarlijkse opbrengst: 359 MWh
  • Verwachte besparing op energiekosten op 25 jaar: 3 miljoen €
  • 2.350 ton CO2-reductie op 25 jaar, dat komt overeen met de uitstoot van 800 auto’s die elks jaarlijks 15.000km rijden

In dergelijke projecten is het interessant om te kijken naar de Levelized Cost of Energy: wat kost het om 1MWh op te wekken met groene energie? Bij de berekening wordt rekening gehouden met de totale investering, dus installatie, exploitatie en onderhoud.

In dit geval zou het 62€ kosten per MWh, de huidige netstroom (op basis van 25 jaar) staat op 250€ per MWh. Dit is een besparing van 75%. Dit toont aan dat energie opwekken met zonnepanelen zeer voordelig is.

Over Earth

Gridlink, de overkoepelende holding boven energiebedrijven als Enbro, Earth en Gaele, biedt sinds 2013 uitgebreide energieadvies- en oplossingsdiensten aan diverse klanten. De doelgroep is zeer breed, van particulieren en KMO’s tot industrieën en overheden.

Honderdduizenden Europese klanten rekenen op Enbro en Gaele als een betrouwbare partner die hen ontzorgt van de complexiteit van energiebeheer, zodat ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Daarnaast legt Gridlink met Earth de nadruk op duurzame energieoplossingen met zonnepanelen, thuisbatterijen en laadinfrastructuur. Gridlink staat voor hoogwaardige energieoplossingen en fungeert als een betrouwbare partner die klanten begeleidt naar een duurzamere toekomst.

Begin 2023 heeft FPIM (de Federale Investerings- en Participatiemaatschappij) een participatie genomen binnen Gridlink.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment