Bouwsector wil permanent winteruur – bouwenwonen.net

admin


Bouwsector wil permanent winteruur

6 op de 10 bouwbedrijven wil dat de wintertijd, die dit weekend ingaat, permanent ingesteld wordt. Bij bouwbedrijven met veel buitenwerkzaamheden, zoals ruwbouw of infrastructuur, loopt dat zelfs op tot 7 op de 10 bedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag van bouwfederatie Embuild. “Logisch”, vindt Niko Demeester, CEO van Embuild, “want op die manier is het ’s ochtends vroeger licht en kunnen bouwbedrijven ook sneller aan hun werk beginnen.”

Zondagochtend schakelen we over naar wintertijd. Als het van de bouwsector afhangt, wordt die wintertijd permanent ingesteld. Het is dan vroeger licht ‘s morgens, maar ook vroeger donker ’s avonds. 6 op de 10 bouwbedrijven is hiervoor gewonnen en dat aantal ligt met 7 op de 10 zelfs nog hoger bij bedrijven met veel buitenwerk, zoals ruwbouw of infrastructuur. Door het instellen van de wintertijd het hele jaar door hoeven bouwbedrijven dus minder lang te wachten om hun werkzaamheden met daglicht te beginnen. Mocht men kiezen voor het permanent instellen van de zomertijd, zou het in volle winter pas klaar worden rond 10 uur ’s morgens.

Belangrijk is wel dat er in heel Europa voor een zelfde standaardtijd wordt gekozen. Constant afwisselen van tijdzone binnen Europa zou te gek voor woorden zijn. Aanvankelijk leek er onder impuls van Europa schot in de zaak te komen om deze uurwissel, die twee keer per jaar plaatsvindt, af te schaffen. De Europese Commissie had in 2018 gevraagd om deze halfjaarlijkse overschakeling te beëindigen en ook het Europees Parlement schaarde zich hier in 2019 achter. Maar die afschaffing zal er niet snel komen omdat lidstaten het onderling niet eens zijn over een bepaalde voorkeur, ook al verkiezen economen, verkeersdeskundigen, slaapexperts, maar ook een duidelijke meerderheid binnen de bevolking de wintertijd.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: “Het is de meest verstandige optie voor de bouw om voor het permanent instellen van de wintertijd te kiezen. Die keuze komt het best overeen met de modus operandi van de meeste bouwbedrijven. We merken trouwens dat bouwondernemingen die voor de zomertijd opteren dat vooral doen om extraprofessionele redenen, bijvoorbeeld om sociale activiteiten te vervullen.” Overigens was een permanent winteruur voor 1977 zo goed als altijd het geval in ons land. Door de oliecrisis toen werd de zomertijd in 1977 opnieuw ingevoerd.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment