Gelijkvloerse verdieping van Residence Palace in Brussel wordt grondig opgefrist

admin


Gelijkvloerse verdieping van Residence Palace in Brussel wordt grondig opgefrist

Sinds oktober 2023 wordt de gelijkvloerse verdieping in blok C van Residence Palace in Brussel gerenoveerd en gerestaureerd. Dit deel van het gebouw is in gebruik door het Internationaal Perscentrum (IPC) en wordt vernieuwd in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2024.

Mathieu Michel, staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen:

“De werkzaamheden aan het Residence Palace zijn enkele weken geleden officieel van start gegaan ter voorbereiding op het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ik ben erg blij met de voortgang van de werkzaamheden, die eind dit jaar zullen afgerond zijn. Het Residence Palace is een iconisch gebouw dat geen introductie behoeft en symbool staat voor een architecturaal juweel in het Brusselse erfgoed. Ik ben trots op het ongelooflijke werk dat onder andere door onze teams van de Regie der Gebouwen en het IPC is verricht om ervoor te zorgen dat ons erfgoed mettertijd zal blijven bestaan. Over een paar weken is België de etalage van Europa, als gastheer van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. In dit opzicht moeten we efficiënt en operationeel zijn en opgewassen tegen deze nieuwe rol. Daarom hebben we er alles aan gedaan om onze gebouwen België waardig te maken. Net als het Egmontpaleis zullen de gebouwen van het Residence Palace onze Europese leiders naar behoren kunnen ontvangen en de democratie levendig houden.”

Gelijkvloerse verdieping van Residence Palace in Brussel wordt grondig opgefrist

Context van het project

België zal vanaf 1 januari 2024 gedurende zes maanden voorzitter zijn van de Raad van de Europese Unie en om te voldoen aan de behoeften van het Internationaal Perscentrum (IPC) wordt een deel van de benedenverdieping van blok C van het Residence Palace in Brussel gerestaureerd en gerenoveerd.

Residence Palace heeft een grote historische waarde. Het werd gebouwd tussen 1922 en 1927 als een luxecomplex met flats, een hotel, twee restaurants, een theater, enzovoort. Na de Tweede Wereldoorlog kon het niet heropleven en kocht de Belgische Staat de gebouwen, met goede ligging in de Wetstraat, om er overheidsdiensten te huisvesten.

Vandaag bevindt het gebouw zich midden in de Europese wijk en de hoofdzetel van de Europese Raad werd ingericht in blok A (Europa-gebouw). In blok C is het IPC gehuisvest.

Gelijkvloerse verdieping van Residence Palace in Brussel wordt grondig opgefrist

Start van de werken

Op de gelijkvloerse verdieping in blok C worden de patio, de salons naast het restaurant, de Passagezaal en de inkomhallen Jordaens en Rubens grondig opgefrist omwille van het intensieve gebruik van de vergader- en conferentiezalen van het IPC sinds de opening in 2001.

Volgende werken worden uitgevoerd:

  • In de patio wordt de vloer en de fontein uit mozaïek gerestaureerd evenals het binnenschrijnwerk. De akoestiek wordt ook verbeterd en de verlichting wordt vernieuwd.
  • In de Passagezaal en de salons grenzend aan het restaurant wordt het houtwerk en de muurbekledingen gerestaureerd samen met de verbetering van de akoestiek en de vernieuwing van de verlichting.
  • Het huidige onthaal wordt omgebouwd tot een eresalon.
  • De Clubzaal die grenst aan het restaurant wordt ook volledig gerenoveerd in de Art Déco-stijl die eigen is aan Residence Palace om een VIP-ruimte in onder te brengen.
  • In de inkomhallen Jordaens en Rubens worden de muren afgekapt om de oorspronkelijke similisteen terug te vinden en de vloer krijgt terug een mozaïeken afwerking. De plafonds en de verlichting worden ook vernieuwd.

De werken worden eind 2023 afgerond, voor de start van het Belgisch voorzitterschap dat start op 1 januari 2024.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment