In Spanje worden 1 op 5 woningen verkocht aan buitenlanders

admin


In Spanje worden 1 op 5 woningen verkocht aan buitenlanders

In het dynamische Spaanse vastgoedlandschap blijft de interesse van buitenlanders onverminderd hoog. Cijfers van het eerste halfjaar van 2023 tonen aan dat maar liefst 20% van alle verkochte woningen in Spanje in handen zijn gekomen van niet-Spanjaarden. Een opvallende trend die de diversiteit van de internationale kopers weerspiegelt.

Gedurende het derde kwartaal hebben buitenlanders in totaal 21.580 woningen verworven, waarbij Britten met 10% de koplopers zijn. Op de vierde plaats vinden we Belgen met 5,4%, gevolgd door Nederlanders met 4,8%. In absolute aantallen hebben 1.131 Belgen en 1.015 Nederlanders een stukje Spaans vastgoed verworven in dezelfde periode.

Volgens officile gegevens van Registradores de Espaa hebben in de eerste drie kwartalen van 2023 in totaal 3.483 Belgen de sprong gewaagd in de Spaanse vastgoedmarkt. Een interessante ontwikkeling die de internationale aantrekkingskracht van het land weerspiegelt.

De meeste transacties door buitenlandse kopers vinden plaats in populaire regio’s zoals de Balearen, Costa Blanca, Canarische Eilanden en Costa del Sol. In deze regio’s speelt Carl Vorsselmans een actieve rol met zijn bedrijf Nieuwbouw in Spanje (nb-estates).

Ondanks de aanhoudende internationale belangstelling is er echter een opvallende nationale daling van 23,7% in de algemene vastgoedverkoop in Spanje, de grootste daling sinds 2020, aldus Carl Vorsselmans. De Canarische Eilanden worden het zwaarst getroffen, met een daling van 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, volgens het Nationaal Instituut van de Statistiek.

Freyke Van Looveren van Nieuwbouw Tenerife, de grootste speler op de Nederlandstalige markt op Tenerife, wijst op de stijgende rentevoeten als belangrijke factor die de daling in transacties heeft benvloed. Hij benadrukt ook het belang van het onderscheiden van het profiel van de koper, waarbij kopers van een tweede verblijf minder gevoelig lijken voor rentestijgingen dan lokale kopers, voor wie de aankoop vaak de eerste en enige woning betreft. Deze nuance in het koopgedrag onderstreept de complexiteit van de huidige vastgoedmarkt in Spanje.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment