Koninklijke serre ‘Wintertuin’ in Laken zoekt onderneming voor restauratie

admin


De Regie der Gebouwen voorziet een restauratie van de serre “Wintertuin” op het koninklijk domein van Laken. Op 20 maart 2024 heeft ze de overheidsopdracht gepubliceerd om een onderneming te vinden die de werken zal uitvoeren.

Geïnteresseerde ondernemingen die beschikken over een erkenning D24 – Klasse 8, moeten hun offerte indienen tegen 4 juni 2024. Het doel is om de opdracht tegen eind 2024 te gunnen, zodat de werken kunnen beginnen in 2025 en eind 2026 kunnen worden afgerond.

“Het behoud van ons architecturaal patrimonium en de bescherming van de vegetatie is voor mij een essentieel engagement. De restauratie van de koninklijke serre “Wintertuin” in Laken illustreert dit engagement voor onze geschiedenis en cultuur. Deze restauratie is een kans om het architecturale erfgoed van ons land te bewaren voor de toekomstige generaties. Ik ben heel blij en moedig gekwalificeerde ondernemingen aan om zich in te schrijven voor deze overheidsopdracht en om bij te dragen aan het behoud van deze nationale schat.” zegt de staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen.

Indrukwekkende architectuur

De serre “Wintertuin” werd gebouwd tussen 1874 en 1876 door de architect Alphonse Balat. Het was de eerste serre van het indrukwekkende glazen complex dat zou opgericht worden op het domein van Laken. Deze serre wordt gebruikt voor koninklijke recepties.

Ze wordt overkoepeld door een glazen kroon van ongeveer 25 m hoog en met een diameter van 57 m. Het metalen skelet omvat 36 zichtbare bogen die rusten op een Dorische zuilenrij.

Het restauratieproject heeft niet enkel betrekking op de restauratie van het centrale gedeelte, maar ook op de twee bijgebouwen en de omgeving.

Bescherming tijdens de werken

Tijdens de werken zullen de aanwezige planten in de serres beschermd worden. De nodige temperatuur, klimaat en vochtigheidsgraad zullen behouden worden. Er zal ook voldoende natuurlijk licht voor de planten verzekerd worden, zonder dat de planten in de zomer het risico lopen te verbranden.
Er wordt ook een toegang voor het onderhoudspersoneel van de serres voorzien gedurende de volledige werken.

Meer info over dit project vind je hier.

Opening voor het publiek

Elk jaar in de lente worden de koninklijke serres in Laken geopend voor het publiek gedurende enkele weken.
In 2024 zullen ze geopend zijn voor het publiek van 26 april tot 20 mei. Meer info op hun website.

Vanaf 2025, tijdens de restauratiewerken van de serre “Wintertuin”, zal deze serre niet toegankelijk zijn voor de bezoekers. Het traject wordt hieraan aangepast.

Geïnteresseerd in deze opdracht?

Wij verwachten de offertes van de aannemers (erkenning D24 – Klasse 8) op het e-Procurementplatform tegen 4 juni 2024 vóór 13 uur.

E-Procurement is een volledig gratis platform waarop de Regie der Gebouwen haar overheidsopdrachten bekendmaakt. Je vindt er alle nuttige informatie en documenten terug over de indiening van een offerte voor deze opdracht.

Meer informatie over de overheidsopdrachten van de Regie der Gebouwen

Technische fiche

  • Eigenaar: Belgische Staat
  • Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
  • Studiebureau en bouwheer: MA2 – Chatillon Architectes
  • Periode van de werken: begin 2025 – eind 2026Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment