Nog 75 dagen om het EPC gemeenschappelijke delen te laten opmaken

admin


Nog 75 dagen om het EPC gemeenschappelijke delen te laten opmaken

Tegen het einde van dit jaar moeten alle appartementsgebouwen in Vlaanderen over een EPC van de gemeenschappelijke delen beschikken. Voor grote en middelgrote appartementsgebouwen geldt deze verplichting al een tijdje, maar tegen 1 januari 2024 moeten ook de kleine appartementsgebouwen een EPC van de gemeenschappelijke delen hebben.

Wanneer het appartementsgebouw over een EPC van de gemeenschappelijke delen (EPC GD) moet beschikken, hangt af van het aantal eenheden in het gebouw. Grote gebouwen vanaf 15 eenheden, moeten al sinds 1 januari 2022 over een EPC GD beschikken. Voor middelgrote gebouwen, met tussen de 5 en 14 eenheden, is dat sinds begin dit jaar zo. En tenslotte moeten ook de kleinere appartementsgebouwen met maximaal 4 eenheden voldoen aan deze EPC-plicht. Uiterlijk op 1 januari 2024 zullen ook zij over een EPC GD moeten beschikken.

Met nog 75 dagen voor de deadline, herinnert de woordvoerder van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, Lotte Ringoot, appartementseigenaars nog eens aan deze verplichting: “We zien dat er nog maar een 40.000-tal EPC’s voor de gemeenschappelijke delen werden opgemaakt, terwijl we schatten dat er 120.000 appartementsgebouwen zijn die onder deze verplichting vallen. Heel wat appartementsgebouwen moeten dus nog een EPC van de gemeenschappelijke delen laten opmaken.”

Het EPC GD van een appartementsgebouw geeft de eigenaars informatie over de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het dak en de buitenmuren, maar ook de gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie. De vaststellingen uit het EPC GD worden gebruikt voor het opmaken van het EPC van de individuele appartementen. Het bepaalt mee de kwaliteit van het individuele EPC, maar ook het energielabel (van A tot F) van het appartement.

Bij het niet tijdig beschikken over een geldig EPC gemeenschappelijke delen legt het VEKA aan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars (VME) een administratieve geldboete op tussen 500 en 5000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden binnen het gebouw. Het betalen van deze boete geeft evenwel geen vrijstelling om over dit EPC te beschikken en het EPC zal dan alsnog moeten opgemaakt worden.

Lotte Ringoot: “Het EPC van de gemeenschappelijke delen heeft een grote impact op het EPC van de individuele appartementen. En dat EPC is belangrijk. Het is niet alleen gekoppeld aan verschillende beleidsinitiatieven, zoals de renovatieverplichting, maar heeft ook een invloed op de marktprijs. Hoe meer relevante informatie aan de energiedeskundige bezorgd kan worden, hoe correcter het eindresultaat van het EPC zal zijn. Daarvoor is het EPC van de gemeenschappelijke delen onontbeerlijk.”

Meer informatie over het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment