Stucwerk per m2 – Prijzen en informatie

Louise de Graaf

Stucwerk per m2 – Prijzen en informatie

Alles wat je moet weten over stucwerk per m2: prijzen, soorten stucwerk en belangrijke overwegingen.

Stucwerk is een essentieel onderdeel van elke woning. Het geeft de muren een strakke en nette uitstraling en biedt bescherming tegen vocht en andere schade. Maar wat kost stucwerk per m2 en waar moet je op letten bij het kiezen van stucwerk voor jouw huis? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over stucwerk per m2, inclusief prijzen en belangrijke overwegingen.

Inhoudsopgave

 • Soorten stucwerk
 • Prijzen van stucwerk per m2
 • Belangrijke factoren bij het kiezen van stucwerk
 • Veelgestelde vragen over stucwerk per m2
 • Conclusie

Soorten stucwerk

Er zijn verschillende soorten stucwerk die je kunt overwegen voor jouw woning. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling. Hier zijn enkele populaire soorten stucwerk:

 • Glad pleisterwerk: Dit is de meest voorkomende vorm van stucwerk. Het zorgt voor een strakke en egale afwerking van de muren.
 • Sierpleister: Dit is stucwerk met een decoratieve structuur, zoals spachtelputz of granol. Het geeft de muren een unieke uitstraling.
 • Marmerpleister: Deze vorm van stucwerk zorgt voor een luxe en marmerachtige afwerking van de muren.
 • Tadelakt: Dit is een waterdichte en glanzende stucwerksoort die vaak wordt gebruikt in badkamers en keukens.

De keuze voor het juiste stucwerk hangt af van de gewenste uitstraling, de locatie in huis en het budget. Het is belangrijk om te overleggen met een professionele stukadoor om de beste keuze te maken.

Prijzen van stucwerk per m2

De prijzen van stucwerk per m2 kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort stucwerk, de staat van de muren en de regio waarin je woont. Over het algemeen liggen de gemiddelde prijzen voor stucwerk per m2 tussen de €15 en €30. Hier zijn enkele richtlijnen voor de prijzen van verschillende soorten stucwerk:

 • Glad pleisterwerk: Gemiddeld €15 – €25 per m2.
 • Sierpleister: Gemiddeld €20 – €30 per m2.
 • Marmerpleister: Gemiddeld €25 – €35 per m2.
 • Tadelakt: Gemiddeld €40 – €60 per m2.

Houd er rekening mee dat deze prijzen exclusief materiaalkosten zijn. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende stukadoorsbedrijven om een goed beeld te krijgen van de totale kosten.

Belangrijke factoren bij het kiezen van stucwerk

Voordat je stucwerk laat uitvoeren, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke keuze van het stucwerk en de prijs per m2. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Ondergrond: De staat van de muren kan van invloed zijn op het type en de prijs van het stucwerk. Bijvoorbeeld, als de muren in slechte staat zijn, kan het nodig zijn om eerst voorstrijk of reparaties uit te voeren.
 • Gewenste uitstraling: Elke vorm van stucwerk heeft een unieke uitstraling. Denk na over de gewenste stijl en stem dit af met de stukadoor voor het beste resultaat.
 • Budget: Het budget speelt een belangrijke rol bij het kiezen van stucwerk. Bepaal vooraf hoeveel je wilt besteden en bespreek dit met de stukadoor.
 • Tijd: Houd rekening met de tijd die nodig is voor het aanbrengen en drogen van het stucwerk. Sommige stucwerksoorten hebben een langere droogtijd dan andere.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het stucwerk voor jouw woning.

Veelgestelde vragen over stucwerk per m2

1. Wat is het verschil tussen glad pleisterwerk en sierpleister?

Glad pleisterwerk zorgt voor een strakke en egale afwerking van de muren, terwijl sierpleister een decoratieve structuur heeft. Sierpleister, zoals spachtelputz of granol, geeft de muren een unieke uitstraling.

2. Wat zijn de voordelen van stucwerk per m2?

Stucwerk per m2 zorgt voor een strakke en nette afwerking van de muren, beschermt tegen vocht en andere schade, en kan de waarde van jouw woning verhogen.

3. Kan ik stucwerk zelf doen of moet ik een professional inhuren?

Het is mogelijk om stucwerk zelf te doen, maar het vereist vaardigheden en ervaring. Het inhuren van een professionele stukadoor zorgt voor een beter resultaat en bespaart tijd en moeite.

4. Hoe lang duurt het voordat het stucwerk volledig is opgedroogd?

De droogtijd van stucwerk kan variëren, afhankelijk van het type stucwerk en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat het stucwerk volledig is opgedroogd.

5. Kan ik stucwerk over bestaand stucwerk aanbrengen?

Ja, het is mogelijk om nieuw stucwerk over bestaand stucwerk aan te brengen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond schoon en goed voorbereid is voor een optimale hechting.

Conclusie

Stucwerk per m2 is een essentieel onderdeel van elke woning. Het zorgt voor een strakke en nette afwerking van de muren en biedt bescherming tegen vocht en schade. Bij het kiezen van stucwerk is het belangrijk om rekening te houden met het soort stucwerk, de prijzen per m2 en belangrijke overwegingen zoals de staat van de muren en de gewenste uitstraling. Door samen te werken met een professionele stukadoor kun je de beste keuze maken en genieten van prachtig stucwerk in jouw woning.


Lees ook deze artikelen

Leave a Comment