Van nieuwe luxe tot must-have: geluidsintegratie in smart homes

admin


Van nieuwe luxe tot must-have: geluidsintegratie in smart homes

Slimme technologien in huis ofwel de automatisering van en in de woning zijn vandaag niet meer weg te denken. Van automatische lichtschakelaars tot gordijnen die openen wanneer we wakker willen worden: in een smart home passen we steeds meer zaken aan in functie van onze levensstijl. Het Belgische ArtSound geeft hierin ook muziek en geluid een prominente plek, en werkt daarvoor samen met verschillende ontwikkelaars van slimme woningsystemen; Qbus, Teletask, Dobiss en KNX.

Gedurende de afgelopen twee jaar steeg de vraag naar smart home-systemen met volle vaart de hoogte in. Waar het vroeger een luxueus extraatje was, is het vandaag een belangrijke must. De reden? Volgens Michal Bing, Master of Ceremony bij ArtSound, ligt dit aan een aantal zaken.

Ten eerste heeft vooral de stijging van de energieprijs een grote impact. De oorlog in Oekrane heeft de prijs van elektriciteit de hoogte ingejaagd. Daarnaast wordt de energiefactuur door de invoering van het capaciteitstarief op een nieuwe manier berekend. Zo werden we genoodzaakt manieren te vinden om zuinig met onze elektrische energie om te gaan, klinkt het. Met de smart home-technologie kunnen we ons verbruik volledig naar eigen hand zetten want niet alleen verdeelt een slim systeem ongebruikte zonne-energie, het speelt ook in op actuele energietarieven. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast zijn we steeds meer op zoek naar comfort en autonomie. Met een smart home-systeem zijn we minder afhankelijk van de prijszetting van de energieleverancier, vult Tom Vanden Bussche, CEO van Qbus, aan. Het systeem vlakt je verbruik af op momenten dat de energie duur is, en zal gegenereerde energie opslaan zodat je die later gratis kunt gebruiken. Bovendien neemt het smart home-systeem verschillende taken van je over waardoor je woning in functie staat van persoonlijke noden, wensen en levensstijl.

Dat het naast gebruiksvriendelijker ook qua prijs gedemocratiseerd is, maakt het geheel ten slotte heel wat toegankelijker. Zo is het steeds meer te zien in particuliere woningen en worden zelfs nieuwbouwwoningen gebouwd met smart home-systemen in het achterhoofd. Het is vooral ook een flexibel product dat je kan uitbreiden en aanpassen wanneer je dat wil of nodig hebt (bij gezinsuitbreiding, bijvoorbeeld), aldus Tom Vanden Bussche.

Van nieuwe luxe tot must-have: geluidsintegratie in smart homes
Met de SMART HYDE-versterker van ArtSound worden muziek en geluid onderdeel van deze slimme technologie in huis. Doordat het toestel steeds geconnecteerd is met het internet, is het gemakkelijk te linken aan een smart home-systeem. Door deze samenwerking worden nieuwe functies gecreerd, maar we introduceren vooral een gloednieuwe geluidservaring, vertelt Michal Bing. Waar we vroeger actief luisterden naar muziek, is het vandaag eerder een sfeermaker die mee onze emoties en humeur benvloedt.

Begin 2024 zal ArtSound de SMART EVO-versterker uitbrengen als opvolger van de SMART HYDE.

Van nieuwe luxe tot must-have: geluidsintegratie in smart homes
Geluidsintegratie in een smart home brengt een brede waaier aan mogelijkheden met zich mee. Wij zetten er enkelen op een rijtje:

a. Voor de professionele markt

Hoewel het natuurlijk een hoofdfunctie is, gaat slim geluid veel verder dan enkel muziek. Zo kan het gebruik van klank ook dienen als veiligheidshulp naast een bestaand alarmsysteem (waarbij muziek wordt afgespeeld alsof er iemand aanwezig is). Je kan het ook linken met de agenda van de vergaderzaal: wanneer de vergaderzaal bezet is, gaat het licht aan en wordt eventueel muziek gespeeld. Je komt aan in het kantoorgebouw en er begint meteen een passend deuntje te spelen, enzovoort. In commercile bedrijven, zoals supermarkten of winkels, kan slim geluid ten slotte gebruikt worden bij het omroepsysteem.

b. Voor particulieren

Slimme technologien zijn de afgelopen jaren toegankelijker geworden, waardoor het ook steeds meer in privwoningen te zien is. Hoor je in de ochtend graag muziek? Stel het systeem dan zo in dat er op vaste tijdstippen muziek aangaat in bepaalde ruimtes. Het geluid volgt je dan als het ware door de woning en je ochtendritueel heen. Aan de hand van geprogrammeerde sferen combineer je daarnaast geluid met licht om een ambiance te creren. Bezoek? Met een druk op de knop zit je meteen in volledige aprosfeer. Ook de veiligheidstoepassing komt hier terug.

Van nieuwe luxe tot must-have: geluidsintegratie in smart homes

De SMART EVO van ArtSound zal begin 2024 beschikbaar zijn. Prijs 599.

Artificile intelligentie heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. En ook in de geluidssector zal het in (nabije) toekomst aan belang winnen, voorspelt Michal Bing. Er zal nog meer worden ingezet op personalisatie, en stemintegratie of -herkenning wordt de nieuwe norm. Hoewel die technologie een hele uitdaging zal zijn, ben ik overtuigd van de slaagkans.

Binnenkort zal ArtSound nog twee nieuwe producten uitbrengen op de smart home-markt. De SMART EVO-versterker zal de bestaande SMART HYDE-variant opvolgen, en wordt begin volgend jaar gelanceerd. Daarnaast zal de gloednieuwe SMART IN-inbouwspeaker voorzien zijn van dezelfde technologie, bevestigd in het omhulsel van het toestel. Deze zal beschikbaar zijn rond maart 2024.

Lees ook:

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment