Veel jongeren die vapen, weten niet dat ze nicotine roken: ‘Zeer verslavend’

Foto van auteur

By Johan de Wit

Blijkt uit onderzoek

Door RTL Nieuws··Aangepast:

© ANP

RTL

Bijna 40 procent van de jongeren die maandelijks vapen, weet niet of en hoeveel nicotine er in hun vape zit. Daarnaast geeft meer dan tweederde aan zich niet verslaafd te voelen. Dat blijkt uit een rapport van het Trimbos-instituut. “Als je eenmaal verslaafd bent aan nicotine, is het heel lastig om daar weer vanaf te komen.”

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar die maandelijks vapen, gaven in het onderzoek aan dat ze het blijven doen omdat ze het lekker vinden. Bijna 40 procent van die jongeren weet niet óf en hoeveel nicotine er in hun vape zit. 

Terwijl jongeren die maandelijks tabakssigaretten roken aangeven dat ze dat blijven doen omdat er nicotine in zit. Esther Croes, tabaksexpert bij het Trimbos-instituut, noemt de resultaten ‘zorgelijk’. “Bijna alle vapes bevatten nicotine en dat is zeer verslavend. Een nicotineverslaving heeft grote gevolgen voor jongeren.”

Langetermijngevolgen 

Croes: “Jongeren lijken zich minder bewust van de nicotine die in een vape zit. Echt een probleem, want als je eenmaal verslaafd bent aan nicotine, is het heel lastig om daar weer vanaf te komen. Ook op de langere termijn is nicotine schadelijk omdat het de aanleg van verbindingen in de hersenen verstoort.”

Jongeren voelen zich vaker verslaafd aan roken dan aan vapen. Van de jongeren die alleen maandelijks vapen voelt ongeveer een kwart, 28 procent, zich verslaafd, tegenover de helft, 50 procent, van de jongeren die alleen sigaretten roken. Een groter deel van de jongeren die elke maand roken voelt zich dus verslaafd, dan de jongeren die even vaak vapen. De meeste jongeren zijn dan ook nog niet bezig met stoppen. 

Smaakjes zijn de reden om te beginnen met vapen. Maar sociale invloed en nieuwsgierigheid spelen ook een belangrijke rol volgens het onderzoek. Het onderzoek van het Trimbos-instituut vond plaats voordat het smaakjesverbod werd ingevoerd. Een belangrijke maatregel volgens Croes, maar dat is niet voldoende volgens haar. “Helaas komen jongeren nog steeds makkelijk aan vapes met smaakjes. Nu is handhaving, waar extra geld voor is gekomen, dus van belang.”

Tieners in ziekenhuis

RTL Nieuws heeft vorig jaar ook veel aandacht besteedt aan de gezondheidsgevolgen bij jongeren door vapen. Zo zijn zeker 14 kinderen vorig jaar in het ziekenhuis terechtgekomen, de meesten van hen waren ernstig ziek. Een 15-jarige jongen kreeg een zware longbloeding en een 15-jarig meisje moest worden opgenomen op de intensive care. 

RTL Nieuws onderzocht ook afgepakte vapes die tien middelbare scholen uit het hele land op verzoek naar onze redactie stuurden. In dit gespecialiseerde lab in het Britse Liverpool werden de vapes uit elkaar gehaald en getest. Experts noemen de uitkomsten ‘buitengewoon zorgelijk’:

Vape jij, of heb jij gevapet, en ben je daar ziek door geworden? Of ken je misschien iemand die er ziek van is geworden? Laat het ons dan (anoniem) weten, want wij doen onderzoek naar vapen en de gevolgen daarvan. Mail ons naar vapen@rtl.nl of stuur ons een berichtje via dit nummer: +31641663754. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement

Bron