Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Foto van auteur

By Johan de Wit


Houtskool en briketten, wat is het verschil?

Houtskool wordt gemaakt van enkel hout en is daarmee voor 100% een natuurproduct. Zo zijn er houtskoolsoorten met het FSC keurmerk, waardoor je zeker weet dat deze op een verantwoorde manier zijn geproduceerd. Houtskool heeft geen vaste vorm en ook de hardheid verschilt per boomsoort. Briketten hebben daarentegen een vaste vorm en worden gemaakt van de restanten die overblijven na de productie van houtskool. De keuze voor houtskool of briketten is sterk afhankelijk van je barbecue en de manier van grillen.

Spoiler: gebruik geen briketten in een kamado barbecue

Wanneer gebruik je houtskool en wanneer briketten bij het barbecueën? 

Wanneer gebruik je houtskool tijdens het barbecueën?

De keuze voor houtskool of briketten hangt af van de te grillen stukken vlees en de duur van je barbecue sessie. Met houtskool is je barbecue snel op temperatuur en bereik je hogere temperasturen met als gevolg dat ze ook sneller opbranden. Handig voor direct grillen (vlees direct boven de hete kolen) van vlees, vis en groente. 

Wat zijn de voordelen van houtskool?

  • Sneller op temperatuur
  • Bereikt hogere temperaturen dan briketten
  • Geschikt voor kort grillen van kleine stukken vlees
  • Natuurlijk product
  • Altijd gebruiken als je een kamado hebt

Wat zijn de nadelen van houtskool?

  • Houtskool brandt sneller op dan briketten
  • Temperatuur is minder constant dan bij briketten

Heb jij een kamado barbecue? Gebruik dan uitsluitend houtskool. Briketten hebben veel zuurstof nodig om goed te kunnen branden, een kamado is veel meer afgesloten dan een traditionele houtskool barbecue waardoor briketten minder goed branden en tevens minder snel afkoelen. Het voordeel van een kamado is juist dat de luchttoevoer erg goed kan worden gereguleerd waarmee ook de temperatuur eenvoudig kan worden bijgesteld. Bijkomen voordeel hiervan is dat ook houtskool veel langer meegaat en briketten dus overbodig worden.    . 



Source link